Mennyibe fog kerülni a benzin és a gázolaj?

Egyre több autós gondolkodik el azon, hogy mennyibe fog kerülni a benzin és a gázolaj a jövedéki adó 2024-es emelését követően. Szakértők korábban azt jósolták, hogy 700 forintra emelkedhet az üzemanyagok ára. Mára azonban úgy tűnik, hogy akár ettől is drágábban tankolhatunk majd.

A héten ugyan csökkent a benzin ára, azonban a gázolaj továbbra is 680 forintba kerül literenként. A benzin ára péntektől várhatóan 630 forinba kerül majd literenként.

Az utóbbi hetekben jelentősen növekedett mindkét üzemanyag ára, amit a forint gyengülése és az olaj világpiaci árának növekedése okozott. Januárban megemelik az üzemanyagok jövedéki adóját is, ami várhatóan további 40 forintos drágulást eredményez majd.

Emellett számolni kell azzal is, hogy a forintra további gyengülés várhat, ami még jelentősebb drágulást eredményezhet. További komoly veszélyt jelenthet, ha a jegybank elkezdi csökkenteni az igen magas kamatszintet, hiszen az a forint drasztikus gyengüléséhez vezethet. Így könnyedén további 20-30 forinttal többe kerülhetnek többe az üzemanyagok.

Ezeket a tényeket figyelembe véve, a benzin várhatóan 700 forintba kerül majd literenként, a gázolaj ára azonban elérheti a 730-750 forintot is.

Ezt ne hagyd ki!

Írta

Megosztom