Mit kezdjek az életemmel? – 1. rész

Napjainkban egyre többen kérdőjelezik meg, hogy mi az életük értelme, mihez kezdjenek? A világ egyre bizonytalanabb és kiszámíthatatlanabb lett. Évtizedekkel ezelőtt a legtöbbeknek volt egy biztos elképzelése arról, hogyan alakul majd az életük, de mára ez a múlté. A több lehetőséggel és a nagyobb szabadsággal, sokkal nagyobb lett a bizonytalanság is. Cikksorozatunkban körbejárjuk életünk meghatározó kérdéseit, és olyan kérdésekre keressük a választ, mint, hogy mit kezdjek az életemmel, mit tanuljak, milyen munkát válasszak?

Hogyan éltek az emberek a múltban?

Évtizedekkel ezelőtt a rendszerváltás előtt, a legtöbbek számára kiszámítható volt az élet. Tudták, hogy az iskola elvégzését követően mit várhatnak, milyen munkákat tudnak megszerezni. Hiszen a szocialista rendszerben lényegében mindenkinek volt munkája, a társadalmi különbségek pedig jelentősen kisebbek voltak. Az is biztos volt, hogy ha az ember elvégez egy adott iskolát, akkor el fog tudni helyezkedni a végzettségével, nem várták később meglepetések a munkaerőpiacon.

A családalapítás kérdésköre is jóval egyszerűbb volt, annak ellenére, hogy nem volt rengeteg társkereső alkalmazás, a legtöbben fiatalon megtalálták a párjukat és egy stabil párkapcsolat a gyermekvállalás alapját jelenti. Persze sok rossz és toxikus kapcsolat volt, ami aztán diszfunkcionális családot eredményezett, mert akkoriban szégyen volt a válás, de mégis nagyobb volt a magánéleti stabilitás.

Mi okozza a bizonytalanságot?

Az elmúlt évek igazán megmutatták világunk kiszámíthatatlanságát, így napjainkban a fiatalok sokkal nehezebb helyzettel néznek szembe, mint korábban. A sok lehetőség, gyakran sokkal több kétséget és stresszt eredményez. Ha megnézzük az elmúlt 2 évtized eseményeit, akkor egyértelmű, hogy miért vannak nehéz helyzetben a fiatalok.

2008-ban berobbant a gazdasági világválság, milliók veszítették el a munkájukat és adósodtak el évekre. Alig jöttünk ki a világválság utóhatásaiból, jött egy világjárvány, ami két évre megbénította az életet, mindennapossá vált, hogy bizonyos dolgok hiánycikkek. A közösségek szétestek, az oktatási rendszer nem igazán tudott megbirkózni az online átállással és emellett az elmagányosodás történelmi új szinteket ért el. A világjárványt követően szomszédunkban kitört a háború és a rendszerváltás óta nem látott méretű inflációval küzdünk. Ennek hatására elképesztően nehézzé vált egy fiatal számára, hogy elkezdje önálló életét.

Mihez kezdjek az életemmel? Mit tanuljak?

Ez az a kérdés, ami a legtöbb fejtörést okozza a mai fiataloknak. A korábban említett nehézségek mellett, a széteső oktatási rendszer is nehezíti döntésüket. Ha ez önmagában nem lenne elég, akkor megjelenik még az AI, tehát a mesterséges intelligencia nyújtotta kihívás is.

Az én munkámat is elveszi a mesterséges intelligencia? Mit tanuljak, hogy stabil munkám legyen? Miből fogok megélni?

Feszítő kérdések ezek és a legnagyobb gond, hogy nincs rájuk egyértelmű válasz. Alapvetően azt feltételezhetjük, hogy mérnökökre, ügyvédekre, gazdasági szakemberekre és kreatív tartalomgyártókra a jövőben is szükség lesz, akkor is, ha az AI a legtöbb munkahelyet kiváltja.

A tanári pálya már nem vonzó

A legbiztosabb az, ha elrugaszkodunk a konvencionális munkáktól és valami egyediben gondolkodunk. Nehéz elindítani egy saját vállalkozást, de hosszú távon ez jelentheti a legnagyobb biztonságot és szabadságot. Persze ez sem való mindenkinek, de nyilvánvaló az is, hogy a jelenlegi helyzetben például a tanári pálya, már egyáltalán nem olyan vonzó, mint 30-40 évvel ezelőtt.

Miben lehetek sikeres?

A korábban felsorolt érvek miatt, mára különösen igazzá vált az az állítás, hogy abban leszel igazán sikeres, amit szeretsz. Nem lehet megjósolni, hogy mi lesz a jó karrierválasztás, de ha azzal foglalkozol, amit szeretsz, akkor annyi biztos, hogy élvezni fogod, amit csinálsz. Ez azt is jelenti, hogy sokkal motiváltabb leszel, így pedig nagyobb esélyed lesz a sikerre. Merj egyedi lenni és kockáztatni. Lépj ki a megszokott keretekből, mert amint látod, a világ is kilépett a korábbi kereteiből.

A következő részben az emberi kapcsolatokról, a családalapításról és gyermekvállalásról lesz szó. Megnézzük azt is, hogyan egyeztethető össze a gyermeknevelés és a karrier, milyen lehetőségei vannak egy nőnek napjainkban és milyen nehézségekkel kell szembenézniük.

Ezt ne hagyd ki!

Írta

Megosztom