Mennyit fizet a YouTube? Magyarországon meg lehet élni belőle?

Sokan már bizonyára eljátszottak a gondolattal, hogy belevágnak és elindítanak egy YouTube csatornát, hiszen a legtöbbeknek van valami olyan tehetsége, vagy érdeklődése, amit szívesen megosztana másokkal is. Aztán ha ebből még pénzt is kereshet, akkor az egy igazi főnyeremény. De mi a helyzet pontosan? Mennyit fizet a YouTube? Mi szükséges ahhoz, hogy pénzt keressünk és igazából Magyarországon meg lehet élni a YouTube hirdetésekből? Ezekre a kérdésekre keressük a választ cikkünkben.

Mi kell ahhoz, hogy valaki YouTube partner legyen?

Jó hír azoknak, akik most tervezik elindítani a csatornájukat, hiszen jelentősen egyszerűbbé vált a YouTube partnerség elérése. Korábban 1000 feliratkozó és 4000 megtekintési órára volt szükség ahhoz, hogy valaki jogosult legyen a megtekintések után járó reklámbevételekre. Azonban egy friss módosításának hála, ma már csak 500 feliratkozóra és 3000 megtekintési órára van szükség. Így egészen könnyen partnerré válhatunk, mert akár egy kiugróan jól teljesítő videó is elég lehet a feltételek teljesítéséhez.

Természetesen azt is fontos megjegyezni, hogy a nézettségi adatok mellett meg kell felelnünk a YouTube közösségi irányelveinek és szerzői jogra való követelményeinek is. Ha ezeken elbukunk, akkor teljesen mindegy mennyire népszerűek a videóink, nem lehetünk YouTube partnerek, sőt akár a csatornánkat is eltávolíthatják.

Mennyit lehet keresni a YouTube-bal?

Ez az a kérdés, amire nehéz konkrét választ adni, hiszen rengeteg különböző szempont befolyásolja, de az adatainkkal lehetőségetek lesz egy aránylag pontos becslést elkészíteni arra, hogy mennyi bevételre számíthattok.

Az egyik legnagyobb befolyásoló tényező az, hogy mely országból nézik a videóidat.

Nyugat-Európában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon jelentősen magasabb bevételre lehet számítani, mint Magyarországon. Tehát ha jól beszélsz valamilyen idegen nyelven, akkor érdemes lehet elgondolkodnod azon, hogy ne magyar nyelven készíts tartalmakat. A fent említett országokban a csatorna témájától függően átlagosan 8-15 dollár közötti összeget kereshetsz 1000 megtekintésenként, ez a jelenlegi árfolyamon számolva azt jelenti, hogy 3000 és 5500 forint közötti összeget kereshetsz.

Mennyit lehet keresni Magyarországon egy YouTube csatornával?

Magyarországon a YouTube hirdetési bevételek jelentősen alacsonyabbak, minta nyugati országokban. Ha magyar nyelven készítesz videókat, akkor arra számíthatsz, hogy a YouTube nagyjából 2-6 dollár közötti összeget, tehát, 700 – 2000 forint között fog neked fizetni 1000 megtekintésenként. Azonban azt is meg kell említeni, hogy itthon kisebb a konkurencia, így ha találsz egy piaci rést, aránylag hamar sikeres lehetsz.

Meg lehet Magyarországon élni a videózásból?

A kérdésre a válasz egyszerre igen és nem. Ha kizárólag a YouTube hirdetésekből, tehát a videóid megtekintéséből származik bevételed, akkor nagyon nehezen fogsz megélni belőle. Persze ha naponta tudsz feltölteni videókat és nagyon sikeresen is futnak a tartalmaid, tehát átlagosan mondjuk 30 000 megtekintést szereznek, akkor könnyen kiszámolható, hogy akár havonta 2 millió forintot is megkereshetsz. De nehéz ennyi sikeres videót feltölteni ilyen gyakorisággal. Ha mondjuk csak hetente 1 videót töltesz fel, akkor átlagosan azért szükséges legalább 60-70 ezer megtekintést elérned ahhoz, hogy egy értelmezhető jövedelemre tegyél szert, de ebből még mindig nem fogsz igazán jól megélni.

Persze ha vannak más bevételi forrásait is, szponzorációs együttműködések, Patreon tagság stb. akkor jelentősen növelheted a bevételeidet.

Szóval összességében elmondható, hogy Magyarországon is meg lehet élni a YouTube-ból, de ehhez kiemelkedően jó tartalom, erős közösség és sok kitartás szükséges.

Ezt ne hagyd ki!

Írta

Megosztom