TUDTAD?

Megéri az iPhone-t Amerikában megvenni?

Az Apple hivatalos honlapja szerint az Egyesült Államokban egy iPhone 15 Pro készülék 256 GB-os verziójának ára 1199 dollár, ami közel 443 ezer forintnak felel meg. Magyarországon ugyanez a modell 549 990 forintba kerül, ami közel 100 ezer forintos árkülönbséget jelent az amerikai verzióhoz képest.

Felmerül tehát a kérdés: megéri-e Amerikába utazni és ott vásárolni az iPhone-t.

Első lépésként érdemes megjegyezni, hogy az árkülönbség egy része az adózási különbségekből adódik. Míg az Európai Unió országaiban az árak már tartalmazzák az Általános Forgalmi Adót (ÁFA), addig Amerikában az adót az árakhoz hozzáadják a vásárlás során. Az adókulcs az államonként változik, általában 2,9 és 7,25 százalék közötti, például Washington DC-ben 6%. Ez 26 ezer forintnyi költséget jelent, ami az amerikai készülék árát növeli.

Adót is kell fizetni a behozott készülékek után

Emellett fontos megemlíteni, hogy ha nagy értékű terméket rendelünk vagy hozunk be az EU területén kívülről, vámot kell fizetni. Az EU-n kívüli országokból érkező utasok számára az Unió területére 430 euró értékig lehet adómentesen behozni új termékeket repülővel. Mivel az iPhone készülékek ára ezt az értéket meghaladja, az ÁFA összegét is meg kell fizetni.

Ezért, ha az iPhone 15 Pro-t az Egyesült Államokban vásároljuk, a végösszeg magasabb lesz, mint az árnak az idehaza történő vásárlásnál. A kalkulációk szerint az áfák és egyéb költségek hozzáadásával a végösszeg 1614 dollár, ami körülbelül 597 ezer forintot jelent. Tehát az idehaza történő vásárlás a költségek alapján gazdaságosabb lehet.

A választ tehát: nem, nem éri meg.