Felhőszakadás és viharos szél – az egész országra figyelmeztetést adtak ki

Csütörtökön a viharos széllökések mellett felhőszakadásokra kell készülnünk, s estére akár 15 fokra is lehűlhet a levegő. Az egész országra figyelmeztetést adtak ki!

Csütörtökön a Dunántúlon változóan, keletebbre közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, majd délutántól csökkenni kezd a felhőzet. A nap első felében elszórt jelleggel, délután már csak középen és keleten néhol lehet csapadék: nyugaton, délnyugaton eső, másutt zápor, helyenként zivatar várható. A döntően nyugati, északnyugati szél nagy területen lesz élénk, időnként erős. A zivatarok elsődleges kísérőjelensége a felhőszakadás lesz, de emellett erős vagy viharos széllökésekre is számítani lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21-29 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb, délnyugaton a hűvösebb. Késő estére 15-20 fok közé hűl le a levegő.

Ma a zivatarokhoz szükséges feltételek egyre inkább az ország keleti felére korlátozódnak, másutt csökken a zivatar esélye. A legfőbb veszélyforrás a felhőszakadás (rövid idő alatt 35-50 mm csapadék) lesz. Kiemelten az Északi-középhegység, Észak-Alföld térségében lokálisan akár 50-80 mm-t meghaladó csapadék is hullhat az ismétlődő cellaátvonulásokból, amelyek következtében lokális villámárvizek kialakulásának a veszélye is fennáll. Estére a legtöbb helyen várhatóan lecsengenek a zivatarok, de főként délkeleten még éjszaka is aktív maradhat a légkör – írja a met.hu.

Forrás:Blikk.hu

Ezt ne hagyd ki!

Írta

Megosztom