Putyinnal tárgyalt az Észak-koreai diktátor Kim Dzsong Un

Vlagyimir Putyin orosz és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szerda reggel megkezdte hivatalos tárgyalását az amuri Vosztocsnyij űrbázison – számolt be a hírről a 24.hu az állami hírügynökségként ismert orosz TASZSZ közleményére hivatkozva.

Putyin a híradások szerint negyven másodpercen át szorongatta Kim Dzsong Un kezét, miután találkoztak, majd körbevezette az űrbázison. Kim Dzsong Un tolmács segítségével köszönte meg tárgyalópartnerének a meghívást és a szíves fogadtatást.

A csúcstalálkozó előtt Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a Phenjan melletti területről a tengerbe – közölte a dél-koreai hadsereg és a japán kormány. Elemzők azt is megemlítették, hogy ez volt az első olyan eset, amikor ilyen kilövésre úgy került sor, hogy Kim Dzsong Un épp külföldön tartózkodott.

Az észak-koreai diktátor tizenkét éve van hatalmon, és ez idő alatt mindössze hétszer hagyta el az országot.

Arra a kérdésre, hogy a vezetők fegyverekről tárgyalnak-e, Putyin sajtótitkára, Dmitrij Peszkov az Interfax szerint azt mondta:

„A két ország érzékeny területeken működik együtt, amelyek nem tartoznak a nyilvánosságra.”

Az orosz külügyminisztérium a tárgyalásokat fontosnak minősítette, figyelembe véve a világban zajló geopolitikai változásokat.

Katonai elemzők szerint Kim Dzsong Un küldöttségének összetétele arra engedett következtetni, hogy napirendre kerülnek a védelmi ipari együttműködés kérdései. Az észak-koreai vezető tüzérségi lövedékeket ajánlhat fel a készletéből, ami rövidtávon jól jöhet Oroszországnak, noha a lőszerek minősége hagyhat kívánnivalót maga után.

Forrás:24.hu

Ezt ne hagyd ki!

Írta

Megosztom